Zuurstofplanten

Elke groene plant is een zuurstofplant. Maar wanneer we bij vijver het over zuurstofplanten hebben bedoelen we planten die het hele jaar (en met name in de zomer) onderwater blijven. De overige planten worden ten onrechte zuurstofplanten genoemd.

Zuurstofplanten houden van een diepe plek in de vijver. Hierdoor is de afstand die de pure zuurstofbelletjes door het water moet afleggen het langst. Het water neemt dan meer zuurstof op. Van zuurstofplanten kunt u nooit teveel in de vijver hebben en dit is geen verkooppraatje.

Dit heeft te maken met allelopatie: de planten geven de bladeren een bepaalde stof af wat de groei van algen tegengaat.  Hoe meer planten, hoe beter de werking van allelopatie tegen algen.

TIP
Zet zuurstofplanten in een mand (met uitzondering van hoornblad). Hierdoor kan u de vijver in de herfst makkelijk onderhouden. Zie hiervoor de tekst op deze website onder het kopje ´onderhoud´.

 

Ons assortiment zuurstofplanten kunt u bestellen via onze webshop.button-naar-de-webshop-150

 

Onze zuurstofplanten zijn ook verkrijgbaar bij Koudenburg te Odoorn.

 

Myriophyllum spicatum 3

Myriophyllum spicatum (aarvederkruid)

Aarvederkruid is een mooie volle zuurstofplant. Deze plant geeft dan ook zuurstof af aan het water. Het liefst staat aarvederkruid op een diepte van 80-110 cm in de vijver, zodat de plant het meeste zuurstof afgeven kan. Deze plant staat het liefst op een zonnige plek in de vijver. In de winter kleurt deze plant wat donkerder groen waardoor het een leuke plant is om in je vijver te hebben.

 

Elodea crispa (gekrulde waterpest)

Ook de gekrulde waterpest is een zuurstofplant, en geeft dus ook zuurstof af aan het water. Zo staat de waterpest ook graag in het diepe gedeelte van een vijver. Waterpest staat graag op een plek waar zowel zon als schaduw komt. Ook is waterpest een goede schuilplek voor dieren die in de vijver leven. Elodea heeft breekbare stengels, de afgebroken stukken hechten zich op een andere plek en kunnen daardoor gaan woekeren. Elodea crispa echter niet.

 

Lucens totaalPotamogeton Lucens (glanzend fonteinkruid)

Glanzend fonteinkruid is een zuurstofplant die veel zuurstof afgeeft. In het najaar verdwijnt deze plant en zodra de temperaturen in het voorjaar oplopen, komt de Potamogeton ook weer op vanuit de wortels. Deze plant staat graag op een diep punt in de vijver. Glanzend fonteinkruid geeft de voorkeur aan een schaduwplek. Daarom is een plekje onder een vlonder of onder een lelie ideaal voor deze plant.