Vijver onderhoud

Voorjaar

Het is belangrijk dat het water niet te zacht is. Dit kan veroorzaakt worden door veel regenval. Hierdoor kunnen planten zich niet goed ontwikkelen, omdat er minder calcium in zit wat ze nodig hebben voor de groei. U zou het water eerst kunnen testen op de hardheid om vervolgens de juiste dosering Maerl toe te voegen. Maƫrl zorgt ervoor dat de hardheid geleidelijk aan stijgt. Voorheen waren we voorzichtig met het toevoegen van Maerl. Steeds vaker ervaren we dat een overdosering Maerl niet veel kwaad kan. Natuurlijk zijn er wel grenzen aan de overdosis. U moet wel realiseren dat Maerl ook een soort meststof is en door overbemesting kan er draadalg ontstaan.
Wanneer het water weer opwarmt in april, let dan op of er voldoende zuurstofplanten weer opgekomen zijn. Eventueel zou u dan nog wat extra zuurstofplanten kunnen plaatsen voor een goed evenwicht.

Herfst

Het belangrijkste onderhoud vindt in de herfst plaats. Het is belangrijk dat in de winter er niet te veel bladeren of slib op de bodem ligt. Nadat de bladeren van de bomen zijn gaat u met een sterk (grof) schepnet over de bodem van de vijver en schept de bodem schoon.
Wanneer er teveel bladafval en slib op de bodem ligt zullen in de onderste laag moerasgassen ontstaan. Wanneer de vissen en kikkers zich hier voor de winterrust nestelen zullen ze stikken.
DSC_9686

En moerasgassen zijn niet alleen giftig voor de vissen en kikkers maar voor al het leven in de vijver.
Wanneer een vijver grijs/zwart kleurt is het een teken dat er teveel afval op de bodem bevindt en dat de bodem schoongemaakt moet worden.

Winter

In de winter is er niet zoveel te doen. Wij laten de vijvers altijd dichtvriezen. Ondiepe vijvers van ongeveer 30 cm moet u voor de kikkers en vissen wel openhouden.
Hak nooit in het ijs. De trillingen veroorzaken veel schade aan vissen en kikkers.
Zorg dat oeverplanten die niet helemaal winterhard zijn (ook snoekkruid) met de wortels onder het ijs zitten.
U kunt ze in de winter dieper zetten (+ -50 cm) en in het voorjaar weer naar boven halen.

Lelies

Vaak zie je in de loop van het seizoen dat de groene leliebladeren aangevreten worden.

Als het lijkt alsof er een hap uit het blad is genomen, dan is het waarschijnlijk het waterleliemotje. Keer dan de onderkant van het blad ondersteboven en aan de onderkant zie je het missende stukje tegen het blad aangeplakt zitten waar de rups van het motje onder zit. Verwijder dit stuk (met motje).

Ook kunnen slakken oorzaak zijn van beschadigde groene leliebladeren. Direct de vijver in en handmatig verwijderen luidt het devies.

Met een week zie je dan al resultaat, doordat de bestaande intacte bladeren niet verder worden aangetast, net als de nieuw bovenkomende bladeren.

 

Hierbij een korte instructie voor het afspoelen van vijverplanten: