Drijfplanten

Krabbescheer 3 Dit zijn planten die niet in de grond hoeven te staan. Ze halen de meeste voedingsstoffen uit het water en uit het slib op de bodem. Hierdoor kan het gebeuren dat drijfplanten zoals krabbenscheer en hoornblad het niet overleven in een nieuwe vijver. Er zijn verder ook veel drijfplanten te koop zoals de waterhyacint die leuk op het water drijft maar die een Hollandse nachtvorst niet zal overleven.

TIP
Drijfplanten zoals hoornblad sterft af in de winter en komt laat in het voorjaar weer op.
Wacht dus niet met het schoonscheppen van de bodem tot in het voorjaar. Hierdoor schept u ook het hoornblad uit de vijver.

Een deel van ons assortiment drijfplanten kunt u bestellen via onze webshop.

button-naar-de-webshop-150

Hydrocharis morsus ranae (Kikkerbeet)

Kikkerbeet lijkt een beetje op een mini lelie, ze hebben ook ronde bladeren die op het water drijven en ook een bloem die 3 cm boven het water uitsteekt. Deze plant groeit in groepjes en de wortels hangen los in het water. Kikkerbeet kan ook in een teil of schaal overleven zolang ze niet in de volle zon staan.

Lemna trisulca (puntkroos)

Als we het hebben over kroos denken veel mensen aan eendenkroos dat ontzettend snel groeit en waar de sloten van vol liggen. Puntkroos is totaal anders dat eendenkroos. Zo groeit deze plant onder water, zodra de plant graat bloeien komt hij aan het wateroppervlak. De plant kan ongeveer 1 tot 3 cm lang worden. Als puntkroos begint te woekeren dan kunt u het er gemakkelijk uit halen met een netje.

Stratiotes aloides (krabberscheer)

Krabberscheer is een leuke drijfplant die in Nederland veel voor komt. Het blad van deze plant is spits en de rand van de bladeren hebben stekeltjes. Tussen de bladeren van de krabbenscheer kunnen jonge visjes en salamanders schuilen. In de krabberscheer komt een witte bloem die maximaal 4 cm kan worden. Deze plant kan veel hebben, zo kan de krabberscheer zelfs overleven in zuur en zwak brak water.

Krabbescheer 4