Externe factoren

Er zijn veel externe factoren die van belang zijn voor het helder houden van de vijver. Bijvoorbeeld temperatuur en licht. Het is belangrijk dat de temperatuur van het water in de vijver niet teveel schommelt. Let op de zon, de meeste planten houden er niet van om de hele dag vol in de zon te staan.
Met deze externe factoren kan tijdens de aanleg van de vijver rekening gehouden worden. Je kunt dit doen door te kijken naar de plaats en de diepte van de vijver. Ook kunt u kijken welke plant waar goed staat.

Een aantal externe factoren zijn niet te beïnvloeden, zoals het weer. Na een zware regenbui kan een vijver een paar dagen uit evenwicht zijn. Het kan zijn dat het vele regenwater invloed heeft op de kwaliteit van het water. Of is er soms iets in gespoeld.

Een aantal externe factoren waar u rekening mee kan houden zijn bijvoorbeeld blad dat van de bomen valt.
Blad dat van de bomen valt kan na enige tijd (als er geen onderhoud gedaan word) zorgen voor een luchtdichte laag op de bodem van de vijver waardoor deze gaat rotten.

Eenden kunnen kroos meebrengen en zuurstofplanten aanvreten.

Vijver eigenaren die hun vissen stiekem toch voeren kan leiden tot algengroei.

Als de vijver uit balans is, is het belangrijk dat je vanaf het begin bekijkt wat er met de vijver aan de hand is. Wat er vanaf de aanleg tot het probleem is gebeurd met de vijver. Zo kunt u er achter komen wat de oorzaak is onbalans in de vijver.