Project: waterkwaliteit verbeteren in recreatieplas

Stadsvijver of natuurvijver: goede waterkwaliteit voorkomt problemen.

Onlangs werd VijverplantenLand gevraagd mee te denken hoe de waterkwaliteit van een recreatieplas in Brabant verbeterd kon worden. En dan met name om de vorming van botulisme en blauwalg in de zomer tegen te gaan.

Op zoek naar de goede planten

De opdrachtgever was al enigszins bekend met het feit dat zuurstofplanten een sleutelrol spelen in het verkrijgen van gezond water, dus veel hoefden we niet uit te leggen.
Alleen de goede planten konden niet gevonden worden: meestal worden ze verkocht in bosjes met een elastiekje of een loodje er omheen, maar met die hulpmiddelen vervuil je vervolgens de vijver ook weer. Of ze worden ongeworteld aangeboden in plastic manden.

Meedenken leidt tot oplossingen

De oplossing was simpel: onze volwassen Aarvederkruid-planten (Myriophyllum spicatum / gemiddeld 24 stekken per pot) zijn al geworteld en kunnen met kluit en al zo naar de bodem afgezonken worden, zodat ze zich daar kunnen wortelen.
Met het Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is het een iets ander verhaal: de wortels hiervan vormen geen stevige kluit onder de planten, waardoor de kluit los in het water direct uit elkaar zou vallen voordat het in de bodem geworteld is en de planten aan de oppervlakte komen te drijven.
De oplossing hiervoor is ook weer simpel: door gebruik te maken van volledig afbreekbare kokos-potten, die langzaam in het water vergaan, heeft de jonge plant voldoende tijd zich (deels door de bodem van de mand) te wortelen.
Aan het eind van de zomer is de plant onder water tussen de 30 en 100 cm hoog.

Resultaat

Zo is de natuurvijver geënt met in totaal zo’n 10.080 stekken zuurstofplant. En wordt botulisme en blauwalg naar verwachting voorkomen.