Geplaatst op

Bladeren op de vijver

Een vijver in biologisch evenwicht is eigenlijk minder werk dan het onderhouden van een gazon, behalve in het najaar wanneer de bladeren van de bomen vallen. U moet namelijk voorkomen dat de bladeren de bodem van uw vijver bedekken. Wanneer u de bladeren laat liggen op de bodem vormen ze uiteindelijk een dikke sliblaag op de planten waardoor de planten op de bodem zullen afsterven. Daarnaast zal in die dikke sliblaag een rottingsproces tot stand komen zonder zuurstof. Hierdoor ontstaan moerasgassen. Die moerasgassen zijn zeer giftig voor al wat leeft in uw vijver.

De bladeren blijven meestal wel een paar dagen drijven op de vijver. Wanneer het waait zullen ze naar één hoek waaien zodat u ze makkelijk van de vijver kan scheppen. Wanneer u geen tijd heeft om dat regelmatig te doen, zorg dan dat nadat alle bladeren van de bomen zijn en voordat de vijver dichtvriest, u met een schepnet de bladeren van de bodem haalt. Ik gebruik daar een schepnet voor die je bij de hengelsportzaak kan kopen. Het zijn stevige schepnetten met een rechthoekig net zodat u daarmee vlak over de bodem kan schrapen.

TIP: Wanneer u helemaal geen tijd heeft kan u een net over de vijver spannen.
In de handel zijn alleen netten met een vaste afmetingen te koop. Wanneer u een beetje doorzoekt zal u ook bedrijven vinden die netten op maat leveren.